Acının Sofralara Tatlı Yolculuğu Başladı

Acının Sofralara Tatlı Yolculuğu Başladı

Adıyaman'ın Besni ilçesinde kadınlar tarafından kurulan Besnili Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (BESKA) üyelerinin hazırladığı salçalık ve pul biberler sofralara tatlı yolculuğu başladı.

İlçeye bağlı Kesmetepe Beldesi'nde 7 kurucu üyesi kadın tarafından kurulan Besnili Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (BESKA), kendi ürettikleri organik biber salçası ve pul biberleri aracı olmadan üreticiden tüketiciye ulaştırmayı hedefliyor.

“40 ton biber hasadından 270 bin TL gelir bekleniyor”

Kesmetepe Belde Belediye Başkanı Ali Yılmaz tarafından desteklenen ve kooperatif üyeleri tarafından 10 dönüm alan üzerine kurulan alanda 40 ton biber hasadından elde edilecek olan ortalama 270 bin TL gelirin bir kısmı belde de eğitim gören öğrencilerin ihtiyaçları karşılamayı planlıyor.

Kesmetepe Belde Belediye Başkanı Ali Yılmaz, Amaçlarının aradaki aracıyı kaldırıp gerçek fiyatına ürünlerin satılmasını sağlamak amacıyla ve kooperatif üyelerine destek çıkmak olduğunu belirtti.

“Salçalık biber üretiyoruz aynı zamanda pul biber yapıyoruz”

Bu sezon 40 ton biber hasadı yapacaklarını ve biberlerin ilaçsız katıksız olduğunu tamamen organik şekilde üretildiğini aktaran Başkan Yılmaz, "Kadın Girişimcileri Destekleme Kooperatifi (BESKA) destekçisi olarak kurduğumuz bir kooperatif burada da salçalık biber üretiyoruz. Ürettiğimiz biberleri üyelerimizle birlikte topluyoruz bunları salçaya dönüştürüp anlaştığımız bu işin satış yerleri var satıp kooperatif üyelerimizi destekleyeceğiz inşallah girişimciyi destekleme kooperatifi zaten ürünlerin yerini bulması aradaki aracıyı kaldırıp gerçek fiyatına ürünlerin satılması emeğe değer verildiğinin gösterilmesi burada gerçek amaçlarımızdan bir tanesi öğrencilerin desteklenmesi buradan kazanılan parayla evlere bir destek olmak.  İlk senemiz birinci yılımız mercimek ve salçalık biber üretiyoruz aynı zamanda pul biber yapıyoruz. Şimdilik bunlarla başladık. Prosedürde bir eksikliğimiz falan yok kalmadı. Patentidir, markası, her şeyini stickerları ayarlamışız onları paketleyeceğiz arkasından biberlerimizi göndereceğiz bu işe bismillah diyeceğiz" dedi.

“Dönüme 4 ton biber bekliyoruz”

En çok kadınların emeği olduğunu fakat erkeklerinde desteklediğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Olayın tamamı kadınlarımız üzerine biz onlara destek vereceğiz onların ulaşamadığı yerlerde yakınlarımız dan destek aldık. Mesela buranın sulamasını kadınlarımız yapmadı erkeklerimiz yaptı. Fidelerin dikiminde erkeklerimiz ve kadınlarımız beraber çalıştı. Ama hasadı büyük oranda kadınlarımız yaptı. Dönüme 4 ton biber bekliyoruz. Bu biber ovanın mucizesi gibi bunlarda ilaç yok. Kendi doğal yetişiyor. Bizde bu kadar beklemiyorduk. Yapılan hasatta biber baya var. Yani 40 ton biber kaldırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Bizim sağlığımız için, hem çevremizin sağlığı için”

Sağlıklı ürünler tüketmek için öncülük etmekten mutlu olduklarını dile getiren Kooperatif üyelerinden Fatma Emre, “Hasada bu ikince seferdir başlıyoruz. Yaptıklarımızı biraz yaptık değerlendirdik. Kurttuk kaldırdık. Hem bizim sağlığımız için, hem çevremizin sağlığı için sağlıklı bir şeyler yemek için herhalde öncülük yapan biziz yaptıklarımızı inşallah değerlendirebiliriz. Biz zaten bunları yapıyorduk. Ama böyle değerlendirme aklımıza gelmedi. İnşallah bir şeyler başarırız herkese örnek oluruz. Daha başka kooperatiflerle iletişime geçeriz daha başka bir şeyler yapma imkanımız olur inşallah” dedi.

“Eşlerimiz de yardımcı oluyor, kendi cabamızla da yapıyoruz”

Şimdilik yer sorunu olduğu için üyelerin kendi evlerinde işlemden geçirdiklerini söyleyen Kadın Girişimcileri Destekleme Kooperatifi (BESKA) Fatma Candar, ise şunları söyledi: “Kendi cabamızla üretimimizi biz kendimiz yapıyoruz. Biz zaten sürekli yapıyoruz bu işi yaptığımız biber, salça hepsini kendimiz yapıyoruz. Belediye başkanımız öncülük etti. Şimdilik yer sorunu olduğu için herkes kendi evinde yapacak. Kendi ayağımızın üstünde durmak için yapıyoruz bunu amacımız doğal ürün üretmek. Eşlerimiz de yardımcı oluyor, kendi cabamızla da yapıyoruz. Kol emeğiyle gördüğünüz gibi 42 derece sıcaklığın altında hasat yapıyoruz. Başından beri tohum ekmesi, temizlenmesi her şey bizim elimizden oluyor.”

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap